Avem o agricultura puternica, chiar si prin simplul fapt ca suprafata insamantata este mai mare decat suprafata arata.

marți, 19 august 2014

Pastrarea legumelor in stare proaspata

Acesta este un aspect deosebit de important, fie ca vorbim de pastrarea legumelor peste iarna, ori o perioada cat mai indelungata inspre a putea fi in mod corect prelucrate.

In functie de proprietatile lor naturale, cunoastem legume putin rezistente la pastrare (castraveti, ridichi de luna, verdeturi), acestea putand fi pastrate doar cateva zile; cunoastem deasemenea legume cu durata de pastrare medie (fasole de gradina, patlagele vinete, tomate)acestea se pastreaza 2-3 saptamani; legume rezistente la pastrare asa cum sunt cartofii, ceapa, usturoiul.

In principal, durata de pastrare a legumelor depinde in mare parte de continutul in apa si substanta uscata. Cu cat raportul intre cele doua este idreptat in mod evident spre substanta uscata, cu atat creste in mod direct proprtional durata de pastrare.

Este deja cunoscut faptul ca pretabilitatea legumelor la pastrare este influentata, invers proportional, de cantitatea de caldura degajata de acestea prin respiratie. Deasemenea, aceasta insusire a legumelor este influentata si de factorii naturali. Astfel, ploile abundente din perioada de vegetatie influenteaza negativ durata de pastrare a legumelor. In aceeasi masura irigatiile sau fertilizarile exagerate cu azot au influente negative in ceea ce priveste durata de pastrare.

Capacitatea de pastrare a legumelor mai este influentata pe de o parte de temperatura din timpul recoltarii. In acest caz, temperaturile ridicate a recoltare provoaca deshidratarea legumelor, fapt care se rasfrange in mod negativ asupra duratei de depozitare.

Este de mentionat faptul ca pastrarea legumelor se va realiza in depozite speciale (ferite de radiatia solara). 
Depozitele frigorifice destinate pastrarii legumelor sunt divizate in compartimente de cate 500 de tone fiecare, dotate cu instalatiile speciale prevazute de reglementarile in vigoare.
In spatiile cu atmosfera controlata, temperatura se mentine in limitele -1*C...+4*C si la o umiditate de 90-95%. In aceste conditii, durata de pastrare a legumelor poate creste cu 30-60 de zile.

O alta metoda de pastrare a legumelor in stare corespunzatoare o constituie posibilitatea iradiereii cu raze gamma. Aceste raze au efect bactericid si de combatere a unor daunatori. In mod regulat, aceasta metoda se aplica in vederea pastrarii cepei cat si a cartofilor.

Un comentariu:

  1. Recomendaré a cualquiera que busque un préstamo comercial a Le_Meridian, me ayudaron con un préstamo de cuatro millones de dólares para iniciar mi negocio de acolchado y fue rápido. Al obtener un préstamo de ellos, fue sorprendente lo fácil que era trabajar con ellos. Pueden financiar hasta la cantidad de $ 500,000,000,000 (quinientos millones de dólares) en cualquier región del mundo, siempre que se pueda garantizar un 1.9% de ROI en los proyectos. El proceso fue rápido y seguro. Definitivamente fue una experiencia positiva. Evite a los estafadores aquí y comuníquese con Le_Meridian Funding Service. lfdsloans@lemeridianfds.com / lfdsloans@outlook.com. WhatsApp ... + 19893943740. si buscas un préstamo comercial.

    RăspundețiȘtergere